Thursday, 6 August 2015

8 PUNCA HAID TAK TERATUR




Hi Assalamulaikum. Dah baca artikel di atas?

Ha....Hari ni saya nak kongsi dengan uolss semua 8 punca masalah period / haid tak teratur.
Penting untuk korang tahu punca kenapa period korang tak menentu. Sebab ianya salah satu faktor sukar untuk hamil bagi wanita yang dah berkahwin. If kita tahu punca & masalahnya  boleh la ikthtiar macamana nak rawatnya. Bagi yang tak tahu meh saya bagi tahu.

1. KEGEMUKAN - berat badan berlebihan ataupun obesiti boleh menyebabkan ketidakseimbangan hormon estrogen di dalam badan wanita. Ia seterusnya menyebabkan gangguan kepada kitaran haid.

2. BERLEBIHAN HORMON PROLAKTIN - hormon prolaktin yg berlebihan menghalang pengeluaran telur dan seterusnya menyebabkan haid lewat untuk berbulan-bulan lamanya.

3. TERLALU KURUS - tidak cukup lemak di dalam badan juga boleh mengganggu kitaran haid anda. Oleh itu, anda haruslah mempunyai berat badan yg sihat & seimbang.

4. PENCEGAH HAMIL - pil atau ubat-ubatan hormon pencegah hamil seperti depo-provera atau implanon boleh menyebabkan gangguan haid. Terdapat sesetengah wanita yang tidak didatangi haid sepanjang menggunakan implanon

5.TEKANAN/STRESS - stress atau tekanan dalam bentuk fizikal & mental dari tempat kerja atau kehidupan seharian contohnya mampu mempengaruhi hormon dan seterusnya kitaran haid.

6. PENYUSUAN BADAN - sekiranya anda menyusukan bayi secara eksklusif, hormon di dalam badan anda lebih menyediakan badan anda untuk menghasilkan susu untuk si bayi. Terdapat sesetengah ibu menyusu yg langsung tidak didatangi haid sehingga 1 atau 2 tahun lamanya

7.MASALAH TYROID - hormon yang dirembeskan oleh tyroid boleh menyebabkan gangguan kepada hormon badan sekaligus kitaran haid wanita

8. UBAT-UBATAN - jamu tradisional, ubat kurus ataupun ubat-ubatan penyakit kronik boleh menyebabkan gangguan kitaran haid wanita.

Sumber: Majalah Pa & MA

So, jika ada antara korang yang ada masalah ni lebih baik rawat segera. Untuk pengetahun korang, wanita di galakkan mengambil makana tambahan untuk hormon , paling famous kat pasaran adalah suplemen EPO (Evening Primrose Oil). Rasanya ramai yang tahu kuasa EPO pada setiap wanita (salah satu rahsia nampak cantik & awet muda hihihi). EPO ni mengandungi  GLA @ Asid Lemak Omega 6 yang banyak khasiatnya pada wanita. Produk Shaklee yang mempunyai fungsi yang sama macam EPO ialah GLA Complex. Tapi GLA Shaklee lagi superb dan berbeza dengan yang kat pasaran. Nak tahu apa khasiat EPO /GLA pada wanita ? dan bagaimana ia bantu untuk rawat kitaran haid? KLIK SINI untuk baca eik.

OK, see u next entry. Nak order Shaklee wassap je saya 0192422035 (Aya suria)


Post a Comment