Saturday, 19 April 2014

RISIKO KENCING MANIS BAGI IBU HAMIL


Assalamualaikum,


Entry kali ini khas untuk ibu-ibu yang menghidap kencing manis ketika hamil. 

Selalunya bg ibu hamil kencing manis akan bermula selepas tiga bulan hamil. Punca kencing manis selalunya berkait dengan faktor keturunan dan cara pemakanan ketika hamil. 

Bagi ibu-ibu yg sedang hamil, mesti u all tahu kan, setiap ibu yang mengandung harus pergi buat pemeriksaan tiap2 bulan. Setiap kali check mesti kena ambil test darah. Waa..itu yang tak sanggup tu, lagi2 kena paksa minum air gula. Rasa macam nak pengsan je rasa air gula tu..huhuu..tapi nak buat macamana redha je la, janji baby dalam kandungan ni sihatkan.So, if nak pastikan kita tak menghidap kencing manis semasa hamil elok la kita amalkan makan suplemen.

Semasa hamil, tubuh sepatutnya akan menghasilkan insulin yang lebih tinggi daripada biasa bagi memenuhi keperluan ibu dan bayi terutamanya pada pertengahan hingga akhir kehamilanJika gagal menghasilkan insulin tambahan ini, tubuh akan mempunyai terlalu banyak gula dalam darah. Itu lah yang menyebabkan kencing manis. Silap-silap terpaksa cucuk Insulin, oh tidaaaak!!!

Tanda2 awal bila menghidap kencing manis antaranya: 

1. Sentiasa berasa letih
2. Selalu berasa dahaga
3. Asyik membuang air kecil
4. Penglihatan jadi kabur.
5. Berat badan naik mendadak

Tahu tak yang penyakit kencing sangat bahaya untuk ibu yang sedang hamil? apa risiko yang bakal di hadapi?.


Kesan pada ibu

  • Mudah mendapat jangkitan pada faraj.
  • Berisiko bersalin secara caesarean kerana saiz bayi yang terlebih besar.
  • Luka bersalin lambat sembuh maka berisiko mendapat jangkitan pada luka.
  • Berisiko menghidap diabetes tahap 2 di kemudian hari.
Kesan pada bayi;
  • Berisiko lahir pra-matang.
  • Berisiko kematian bayi dalam kandungan.
  • Bayi menjadi terlalu besar dan boleh menyebabkan kesukaran semasa proses bersalin.
  • Masalah kesihatan selepas lahir seperti hipoglisemia (gula rendah)dan jaundice (demam kuning).
  • Berisiko tinggi untuk menjadi obesiti dan menghidap diabetes di kemudian hari..
  • Berisiko ditahan di wad untuk jangka masa tertentu sebaik selepas kelahiran untuk pemantauan.
So, cara untuk mengawalnya ialah dengan mengawal diet dan lakukan senaman. Kurangkan makan bergula & yang berkolestrol tinggi tau. kalau dah teringin sangat nak makan pastikan u all add suplemen dalam diet harian. Biasalah orang mengandung ni macam-macam nak di makannya. mengidam la katakan..hehehe..

Suplemen Shaklee yang di cadangkan, 
Khasiatnya:
  1. ESP SOY - Minuman protin rendah indeks glisemik (GI) yang membantu mengawal insulin dalam darah. Ia membantu mengawal paras gula.
  2. BComplex - Menggalakkan metabolisme gula dan pembebasan tenaga. Menukarkan makanan kedalam bentuk tenaga.
  3. Vitalea - Lengkap dengan 19 mineral termasuk zink yang penting untuk penghasilan insulin dan penyembuhan luka.
Pertanyaan Harga, konsultasi dan pesanan produk boleh hubungi saya di:

Post a Comment