Monday, 13 July 2015

RESEPI RAYA - BISKUT CORNFLAKES EXPRESS



Salam 27 Ramadhan. Selamat Hari Raya Semua!! Bagi yang pulang ke kampung, berhati2 di jalan raya. Don’t selfie and drive..hahaha..hari ni saya nak kongsi resepi kuih raya yang super duper simple. Saya namakan "Biskut Cornflakes Ala Cuya" hihihi Kuih ni tak perlu bakar2 (kuih raya last minit) hihihi..tapi rasanya sedap taauuuu.. So korang yang tak sempat nak beli kuih raya apa kata korang buat je. Jimat pun jimat, dapat 2-3 balang sekali buat kos beli bahan pun tak sampai RM 20 kot..
kalau beli kat luar dah tentu2 RM 20++ sebalang. Tapi kalau buat sendiri kos RM 20 tu dapat 2-3 balang. untunggggg..

ok jom kita tengok resepi 
Bahan
125 butter (1/2 ketul)
Cornflakes 2-3 cawan
1/2 cawan madu
1-2 sudu kecil castor (if tak nak manis boleh kurangkan gula)
Esen Vanila 1-2 titik je
Coklat Rice
* if nak buat lebih boleh guna 1 ketul butter terus. So, Sukatan bahan lain kena double kan la..

Cara

Cairkan butter dalam kuali. Then masukkan madu & gula. Kacau hingga sebati. Kemudian  masukkan Cornflakes . Kacau slow2 Bila dah sebati masukkan dalan papper cup dan tabur la coklat rice SIAP!! Senangkan?? Eh jangan lupa simpan dalam peti ais few minit dalam 5-10 minit ke untuk kasi cornflakes tu rangup. Selamat mencuba!!

psst..nak order Vitamin Shaklee? anytime call me ok (>_<)
Call / wassap 019 2422035 (Aya suria)








Taraa!! cantik tak balang kerepek kita. Recycle dari tong ESP & Cinch Shake, kita tacap2 sikit jadi lah balang kerepek yeay!! 

Post a Comment