Monday, 24 November 2014

CARA ATASI BENGKAK KAKI WAKTU HAMIL


Kuat minum ais adalah salah satu punca kaki bengkak waktu hamil. Seboleh2 nya kurangkan atau elakkan minum ais lebih2 lagi bila kandungan masuk ke minggu ke 32. Ini di sebabkan badan akan menghasilkan kira2 50% lebih darah dan cecair badan sebagai persediaan menampung bayi yang sedang membesar. Bengkak atau sembab yang disebabkan oleh darah dan cecair tambahan ("water rentention") adalah normal semasa hamil. Kesembapan normal, yang juga dikenali sebagai edema, boleh berlaku pada bahagian tangan, muka, kaki dan pergelangan kaki.



Antara tips yang boleh korang amalkan jika mengalami kaki bengkak:

Minum Air Masak Sebanyak 2-3 Liter Sehari
Tujuannya untuk buang toksin yang berlebihan dalam badan tu.

Lakukan Senaman Ringan
Pentingnya senaman ni untuk peredaran darah yamg baik. Rajin2 berjalan ye..hihihi

Jangan Berdiri Terlalu Lama
Kalau berdiri terlalu lama, cecair akan terkumpul pada kaki yang mengakibatkan sembab.

Tinggikan Sedikit Kedudukan Kaki
Cara ni memang berkesan. Saya pun amalkan masa perggy dulu ^_^ Sewaktu berehat atau tidur, alas kaki dengan bantal supaya kaki berada pada aras yang sama.

Pakai Kasut Yang Selesa
No high heel ok ^_*

Kawal Pemakanan
Hindari @ kurangkan:
1. Minuman berkafein dan alkohol
2. Junk Food
3. Karbohidrat
4. Ais & air sejuk
5. Garam berlebihan.

Lebihkan:
1. Makanan yang berserat tinggi.
2. Ulam-ulaman dan buah-buahan.
3. Makan yang tinggi magnesium &
 vitamin B
4. Ambil kalsium yang mencukupi.
5. Ambil supeleme tambahan untuk mengurangkan bengkak.

Antara suplemen Shaklee yang korang boleh amalkan ialah Ostematrik Kalsium & B Complex. Kedua2 suplemen ni memang berkesan untuk elakkan kaki bengkak sewaktu hamil dan paling best boleh atasi kekejangan kaki. Sebab apa?

 Ostematrik ni mengandungi kalsium & magnesium di mana satu tablet ostematrik bersamaan dengan segelas susu tinggi kalsium & 80 biji badam. So dah tak perlu minum susu bergelas2..telan 4 biji ostematrik sehari dah cukup!. 

Bcomplex pula terdapa asid folik yang mana sangat penting untuk mengelakkan kecacatan bayi. Ibu hamil perlukan vitamin sekurang2 nya 400 mg sehari!

So korang2 yang tak berapa nak amalkan pemakan seimbang sangat2 lah di sarankan add on suplemen dalam diet korang. Penting untuk ibu & anak tau.

Harga Ostematrik & B complex ni tak la mahal sangat pun. Nak dapatkan harga untuk kedua2 suplemen ni hubungi saya.

AyaSuria
019 2422035
Pengedar Sah Shaklee Seluruh Malaysia
www.ayacuya.blogspot.com


Post a Comment